Mind-Rebel

Ouder-kindheling

Ondanks al je inspanningen, ben je niet de begripvolle en geduldige ouder die je wilt zijn. Vertoont je kind gedrag dat je niet begrijpt of kan plaatsen en tegelijkertijd raakt het je diep. Het gedrag van je kind maakt iets in je los en je voelt je mogelijk geïrriteerd… verdrietig… machteloos… en je weet dat de manier waarop je reageert niet altijd even helpend is.

Net zoals de meeste ouders, koesterde jij waarschijnlijk een beeld van het ouderschap waarin jouw kind gelukkig zou zijn en blij en zorgeloos zou kunnen opgroeien.

De realiteit is vaak net even anders. Opgroeien met kinderen levert uitdagingen op en als ouder geeft dat je soms een gevoel van onmacht. Het zijn die momenten waarop je eigen frustraties of oude ervaringen in de weg lijken te zitten van jouw verlangen om de ouder te zijn die je voor ogen hebt.

Het kan soms voelen alsof je voortdurend in een innerlijke strijd verkeert. Je wilt het anders doen en toch zit je in die vicieuze cirkel met een gevoel van teleurstelling wanneer het (weer) niet lukt.

JE KIND TRIGGERT JOUW ONVERWERKTE KINDSDELEN DOOR;
Onlosmakelijk met elkaar verbonden

Het spiegelde kind

Spiegel reflectie
Wanneer een kind probleemgedrag vertoont, zie ik regelmatig dat er alleen aan het kind wordt “gesleuteld”. Het gedrag van het kind wordt als probleem gezien en dat moet worden opgelost.

Wat als je niet probeert het gedrag van je kind te veranderen, maar eerst je eigen reactie op dat gedrag onder de loep neemt? Wat maakt dat jij zo geraakt wordt door het gedrag van je kind?

Veelal gaat het om een kindstuk dat door de ouder nog opgelost moet worden, het kind houdt de ouders als het ware een spiegel voor. “Kijk maar, dit zijn jullie.”

Spiegelen gebeurt onbewust. Het gaat automatisch. Zeker in een ouder-kind-relatie is het logisch dat kinderen dus gedrag van ouders overnemen.
  • Merk je dat het gedrag van jouw kind, je triggert waardoor je emoties de overhand krijgen en je anders reageert dan je zou willen?
  • Heb je over de zwangerschap en/of bevalling schuldgevoelens gecreëerd over je emoties en/of gedachten die mogelijk de hechting tussen jou en jouw kind verstoren.
  • Ben jij om jouw aandeel in het probleem er “met wortel en al uit te trekken” zodat jij jouw “gedoe” zoals onzekerheid en angsten niet kan doorgeven aan jouw kind(eren)?
  • Zodra je kind voelt dat jouw gedrag klopt met wat je kind bij jou voelt dan ben je voor je kind weer in balans.
  • Er ontstaat ruimte en vrijheid en (een groot deel van) de problematiek van je kind verdwijnt.
Jongen met moeder

Heling van de liefdevolle band

Dit begeleidingstraject ondersteunt je bij de heling van de liefdevolle band tussen ouder en kind.

Een moeder voelt van nature de behoefte om een sterke band met haar kind op te bouwen, alleen kan die band verstoord worden door een reeks ongunstige omstandigheden. Rond de zwangerschap kunnen er bijvoorbeeld fysieke, emotionele, relationele of financiële problemen zijn ontstaan. Ook kan de bevalling zwaar zijn verlopen, met complicaties. Daarnaast kan het gebeuren dat moeder en kind na de geboorte om uiteenlopende redenen van elkaar gescheiden worden.

In veel gevallen kan de moeder hier niets aan doen. Toch kan een verstoorde hechting grote gevolgen hebben, niet alleen voor de relatie tussen moeder en kind, maar ook voor het kind zelf. Een gebrekkige hechting kan namelijk leiden tot problemen in de ontwikkeling naar volwassenheid.

Het helen van de liefdevolle band is van onschatbare waarde en kan naast het oplossen van oude ballast voor de ouder eveneens de band tussen moeder en kind opmerkelijk verbeteren